Opgeleid als ingenieur aan de Universiteit Twente heb ik de eerste jaren van mijn werkzame leven vooral besteed aan analyse van bedrijfsproblemen en het adviseren over oplossingsrichtingen. Door ’toeval’ heb ik rond 1990 mijn eerste voorzichtige schreden op het pad van coaching en therapie gezet. Door mijn eigen ervaringen werd ik steeds enthousiaster en zo verliep mijn zoektocht naar de ultieme therapietechniek.

Ik heb in de loop van de jaren een groot aantal trainingen gevolgd, zoals diverse manieren van energetisch werken, waaronder zelfs paranormale training, een driejarige NLP-training, transactionele analyse, een vierjarige training op het gebied van lichaamsgerichte psychotherapie en hypnotherapie.
En hoewel elk van deze trainingen mij inzicht gaven, zowel in mijzelf als in de problematiek van cliënten was het voor mijn gevoel altijd ‘net niet’. Totdat ik rond 2005 tegen EFT aanliep.
Dat was voor mij het kantelpunt. Dat zo’n -in de kern zelfs erg eenvoudig- techniek, zo effectief kon zijn…! Ik heb de rest van wat ik geleerd had in de kast gezet en ben -gemotiveerd tot op mijn bot- verder gegaan met EFT. In de loop der jaren ben ik wel genuanceerder geworden. Ja, EFT is relatief simpel en erg effectief. Nee, EFT is geen wondertool, ondanks alle zeer fraaie en enthousiaste verhalen. Ja, soms gebeuren bizar snelle resultaten, maar dat zijn echt uitzonderingen. Nee, als leek los je in het algemeen echt geen complexe vraagstukken op. Meestal heb je om EFT goed en effectief toe te passen echt wel veel achtergrondkennis en ervaring nodig.

Maar de kern blijft: EFT is relatief simpel, de basis is door iedereen te gebruiken. Feitelijk zou EFT in het gereedschapskistje van elk mens moeten zitten. Om die reden hebben Gabrielle Rutten en ik het boek EFT van A tot Z ook geschreven. Met dat boek in de hand kun je in principe al met jezelf aan de slag. En als je EFT aan kinderen leert, hoeven ze de rest van hun leven niet perse met een steeds verder opstapelende hoeveelheid negatieve ervaringen te dealen, je kunt immers direct elke negatieve ervaring gelijk ontladen.

Later heb ik een tweede boek gepubliceerd waarin ik uitleg hoe ik EFT in combinatie met andere technieken gebruik, waardoor EFT  vaak nog effectiever is.

De essentie van wat ik geleerd heb in het werken met EFT is: In beginsel is elk trauma te helen